گل بنفشه در محافظت از كبد
بنفشه Viola cornuta از خانواده Violaceae گیاهی است که به صورت یک یا دو ساله کشت شده و گل های آن در آخر زمستان یا بهاره به مقدار فراوان ظاهر می شود.
گل، برگ، ریشه، دانه و حتی تمام قسمت های گونه های مختلف بنفشه برای اهداف دارویی استفاده می شود. تری ترپن ها ، فلاونوئیدها و متیل سالیسیلات ها دارای خاصیت ضد التهابی و ترشحی بوده و این مواد می تواند دلیل استفاده از بنفشه بعنوان یک ماده خلط آور و ضد التهاب برای درمان زکام و التهاب پوستی باشد.
گل های بنفشه حاوی روغن های فرار، روتین، سیانین، رنگدانه های روشن، گلیکوزید متیل سالیسیلات، ترکیبات قندی و نوعی آنتی اکسیدان به نام آنتوسیانین هستند. آنتوسیانین ها بعنوان ترکیبات آنتی اکسیدانی ، رادیکال های آزاد را از بین برده و از تولید بیشتر آنها در بافت جلوگیری می کنند. این ترکیبات ارزشمند می توانند در هماهنگی با مولکول های حفاظتی در سلول های گیاهی فعالیت داشته و برای جبران نقص در غلظت مولکول ها در طی دوره تنش وارد عمل شوند. روتین گلیکوزیدی از فلاونوئید کوئرستین از انسداد رگ های خونی ممانعت کرده و جزئی از مولتی ویتامین ها به حساب می آیند.
نتایج زیادی از خواص درمانی فراوان روتین شبیه با کوئرستین گزارش گردیده که خاصیت ضد التهابی و محافظت کبدی نیز از خواص با ارزش روتین می باشند. سالسیلیک اسید یا اورتی هیدروکسی بنزوییک اسید دارای یک حلقه آروماتیک با یک گروه هیدروکسیل می باشد که به گروه ترکیبات فنلی تعلق دارد. این تنظیم کننده ی رشد درونی گیاه در غلظت های کم بطور وسیعی بر فرآیندهای فیزیولوژیک مختلف مثل فتوسنتز، سبز شدن، رشد ، تکامل گیاه و جذب یون ها گزارش شده است. بعلاوه این هورمون باعث افزایش سرعت فعالیت های متابولیکی درون سلول، افزایش طول عمر گل و به تاخیر انداختن پیری می گردد.
شایان ذکر است که یکی از ترکیبات موثر جهت افزایش سنتز ترکیبات ثانویه ، سالیسیلیک اسید بوده و کاربرد برگی این هورمون در سویا باعث افزایش گلدهی و تشکیل نیام گردید.
شفقت و همكاران. 1396. رديابي تركيبات موسيلاژي در مراحل مختلف تكوين برگ بنفشه معطر. مجله پژوهشهاي گياهي (مجله زيست شناسي ايران). جلد 31 ،شماره 2 ،1397.
شما می توانید این خبر را در قالب یک فایل PDF چاپ یا ذخیره کنید. |