اثرات چای ترش بر بیماریهای دستگاه گردش خون
گیاهی است گلدار و نهاندانه ازجنس بامیه (Hibiscus ) و خانواده پنیرک. علفی یکساله و بومی جامائیکا است ولی در اکثر کشورهای جهان در سراسر دو نیمکره کشت می شود. گیاهی است با ظاهری شبیه به پنبه ولی برگها غیر پنجه ای و گلها سفید و کاسچه ریز و متعدد،رنگین، خوراکی و ترش مزه است.
چای مکی، چای ترش Hibiscus sabdariffa
خانواده پنیرک Malvaceae
گیاهی است گلدار و نهاندانه ازجنس بامیه (Hibiscus ) و خانواده پنیرک. علفی یکساله و بومی جامائیکا است ولی در اکثر کشورهای جهان در سراسر دو نیمکره کشت می شود. گیاهی است با ظاهری شبیه به پنبه ولی برگها غیر پنجه ای و گلها سفید و کاسچه ریز و متعدد،رنگین، خوراکی و ترش مزه است.
کشت این گیاه در نقاطی از استان سیستان و بلوچستان ایران انجام میگردد. این چای قرمز پرنگ،ترش با طعم و مزه عصاره تمشک است و از کاسبرگ ها. ( کاسه و کاسچه ) گل این گونه جمع آوری می شود که ابتدا سبز به مروربرنگ قرمز ارغوانی در می آید و چون از اسید های آلی نظیر اسید سیتریک، اسید استیک سرشار است لذا ترش مزه است. از رایج ترین نوشیدنی ها در جهان است که به دو صورت گرم و سرد مصرف می شود.
برای معطر کردن آن از انواع چای عطری و اسانس گیاهان معطر استفاده می کنند و برای شیرین کردن هم از قند و شکر، مربا، عسل، شربت و عصاره میوه های شیرین بهره میبرند و از طعم دهنده هائی نظیر دارچین و زنجبیل و غیره نیز استفاده می کنند کاسه و کاسچه پای گل این گیاه تدریجا" قرمز و ترش مزه می شود . پس از جمع آوری آنها در 35 درجه سانتیگراد خشک و پس از بسته بندی به بازار مصرف ارائه می شود.
این چای دارای ترکیبات مهم نظیر ویتامین C، اسید های آلی مختلف، آنتی اکسیدان های قوی ، قندهای مرکب، فلاونوئید ها، دلفی نین و مواد کانی و عناصر معدنی فراوان است و خواص داروئی مختلف به شرح زیر دارد:
آرامبخش و خواب آور است.
برای درمان کم خونی مناسب است.
مانع خونریزی داخلی و خارجی است.
محرک مراکز خون ساز و آنزیم های سیکل تولید هموگلوبین و سلول های گلبول قرمز می شود.
ادرار آور(مدر) و معرق(عرق آور) و صفراآور است که از این طریق:
1- مانع چرب شدن کبد می شود.
2- فشار خون را تنظیم می کند.
3- سموم را از بدن و خون دفع می کند.
منابع:
زرگري، علي. گياهان دارويي. موسسه انتشارات و چاپ دانشگاه تهران، 1376: 192
قهرمان، احمد. كورموفيتهاي ايران (سيستماتيك گياهي). جلد دوم. مركز نشر دانشگاهي، 1373: 257 و 266
مظفريان، ولي الله. شناخت گیاهان دارویی و معطر ایران. انتشارات فرهنگ معاصر، 1391
میرحیدر، حسین. معارف گیاهی. دفتر نشر فرهنگ اسلامی، 1372-1373
قربانی نهوجی، مجید، سیستماتیک گیاهی 1 و 2، جزوه دانشگاهی
قربانی نهوجی، مجید، گیاهان کاربردی، جزوه دانشگاهی
شما می توانید این خبر را در قالب یک فایل PDF چاپ یا ذخیره کنید. |