فواید و خواص دمکرده چای سیاه بر بدن
قدمت استفاده از چای به بیش از 5000 سال قبل از میلاد مسیح می رسد. بر اساس یک داستان قدیمی چینی، روزی در اثر وزش باد، تعدادی برگ چای به درون یک فنجان آب داغ که در دست شن تونگ امپراطور چین بود، افتاد و آب رنگ گرفت و به دنبال آن مصرف چای رواج پیدا کرد.
کشت چای از دره یانگ تسه در چین آغاز شد و سپس از آنجا به سواحل اقیانوس آرام و بعد به طرف جزایر ژاپن کشیده شد.با وجود ارتباط چند هزار ساله ی فرهنگی، تاریخی و هنری بین ایران و چین نکته ی جالب اینجاست که چای در ادبیات و فرهنگ پزشکی ایران خیلی مورد بحث قرار نگرفته و مطالب گفته شده درباره ی این موضوع بسیار کم است و نه تنها پزشکان قدیمی ایرانی به جنبه های درمانی و طبی آن اشاره نکرده اند بلکه در دیوان شاعران ایرانی نیز اشاره ای به چای به عنوان یک نوشیدنی گوارا نشده است.
خواص چای
الف. خواص چای سیاه: چای سیاه که پراستفاده ترین چای در دنیای غرب است، در واقع همان چای سبز است که برگهایش را بیشتر خشک می کنند، و این کار باعث می شود طعم و رنگ آن تغییر کند. از آنجایی که چای سیاه را به میزان بیشتری تخمیر و اکسیده میکنند، برگ آن هم تیره میشود و آن عطر معروف خود را میگیرد. به محض اینکه طعم و عطر چای به میزان لازم ارتقاء پیدا کرد، فرایند اکسیداسیون را متوقف میکنند. پس از آن برگها را در اندازه های مختلف خرد میکنند و دسته بندی هم طبق اندازۀ آنها صورت می گیرد. مطالعات اخیر که در نشریات پیشگام پزشکی به چاپ رسیده اند بیانگر این است که چای سیاه قوتبخش قلب، باعث جلوگیری از سرطان، چربی سوز، محرک سیستم ایمنی و تسکین دهندۀ آرتروز است، ضمن اینکه با ویروس میجنگد و کلسترول زدا هم هست.
ب.خاصیت ضد باکتریایی چای : چای به سبب داشتن انواع تانن که به آن طعم مخصوصی را می دهد، بدون تردید یک ضدباکتری و ضد ویروس است. در 1940 دانشمندان آمریکایی کشف کرده اند که تانن یک نوع ویروس آنفلوانزا را ضعیف می نماید و همچنین تانن چای، ویروس تبخال را مهار میکند. ولی فقط دم کردهآن فعالیت ویروس پولیو را متوقف می سازد. درتحقیقاتی که در کانادا به عمل آمده مشاهده شده است که چای در لوله های آزمایش تعداد زیادی از انواع ویروس های بیماری زا را غیر فعال نموده است. چای به عنوان یک مایع شست وشوی دهان و ضد کرم خوردگی و فساد دندان است.
چای در درجه اول به علت داشتن مقدار قابل ملاحظه ای تانن و فلوراید، عامل ناسازگار نیرومندی با فساد و کرم خوردگی و پوسیدگی دندان است. طبق تحقیقاتی که دکتر شلبی کاشکت، از محققان درجه اول مرکز تحقیقات دندان پزشکی فورسیت در بوستون به عمل آورده، چای از ایجاد حفره وپوسیدگی در دندانها جلوگیری می نماید. ژاپنی ها اخیرا یک نوع خمیر دندان ساخته و به بازار عرضه کرده اند که پایه ساخت آن تانن می باشد طبق تحقیقاتی که روی جانوران آزمایشگاهی به عمل آمده است نیز وجود نیروی ضد فساد دندان درچای مورد تایید قرار گرفته است. ضمنا دم کرده چند نوع چای شامل دم کرده برگهای چای سبز چینی ودم کرده برگهای چای سیاه هندی و انواع دیگر آماده نموده اند که موشها به مدت 5 هفته آن چای ها را نوشیدند. در انتهای مدت آزمایش البته چند لکه روی دندان های موشها ظاهر شده بود ولی خیلی کمتر از موشهایی که دراین ایام از این چای ها نخورده بودند و فقط آب ساده خورده بودند. یکی از انواع چای به نام یونگ هایزن تعداد لکه های سیاه پوسیدگی را به نصف تقلیل داده بود. محققان مرکز تحقیقات فوریست در پژوهشهای خود دریافتند که بین چندین نوع مواد خوراکی موثر ضد پوسیدگی دندان شامل قهوه، عصاره میوه ها و... چای از همه موثرتر و ارزان تراست. از خصوصیات طبی، چای باعث تقلیل اثر الکل شده و به عنوان یک محرک موجب درمان دملها، فرونشاندن تشنگی، رفع سوء هاضمه، بهبود بری بری، جلوگیری از بیحالی )کسلی(، و بهبود فعالیت دستگاه ادراری و مغز میشود.
پ.اثر چای در بیماری های قلبی و عروقی : چای بخصوص کاتچینهای موجود در چای آثار نیرومندی برای تاخیر انداختن پیشرفت تصلب شرایین و تقویت عروق مویین و رقیق کننده خون و کاهش دهنده فشار خون، در متابولیسم بدن انسان دارد. مثلاً میخائیل بوکوچاوادر موسسه بیوشیمی باخ در مسکو گزارش می دهد که در بیماران روسی چای فشار خون بالارا کاهش داده، سردرد را برطرف می کند، عروق خونی را تقویت نموده و از ایجاد لخته خون در رگ ها جلوگیری می نماید. کاتچینهای چای از هر دارویی برای تقویت عروق مویین موثرتراست.
گردآورنده:علي ازره
منابع:
کشاورزی ، فاطمه؛ رادیکال های آزاد وآنتی اکسیدان ها، نشر آییژ، تهران، 1381.
سعیدیان، محمدو موسوی جلال، فاطمه؛ دایرۀ المعارف نو، نشر آزاد، تهران، 1379.
فلاح تفتی، حسین و نجف شاکری،احمد؛ کامبوجا:خواص دارویی و درمانی،نحوه تهیه ومصرف، نشرکانون پژوهش،
اصفهان، 1377.
لام ،کام چئون؛ طریقت چای، نشر مشکی، تهران، 1386.
دیانتی،نوشین؛ طریقت چای، نشر مشکی، تهران، 1386.
موسوی، فرخ السادات؛ انواع چای و اثرات جادویی آنها، نشر نصوح، اصفهان، 1362.
شما می توانید این خبر را در قالب یک فایل PDF چاپ یا ذخیره کنید. |