ترکیبات تشکیل دهنده موجود در چای
چای، برگ خشک شده ی گیاه "کاملیاسنسیس" است که بوته ی آن دارای برگ های همیشه سبز به رنگ سبز تیره ی مایل به سیاه است. بوته ی چای در مناطق بسیار گرم و مرطوب مانند جاوه و سیلان رشد می کند و در دمای کمتر از صفر درجه سانتی گراد، رشد آن متوقف می شود. از برگ ها و جوانه های انتهایی گیاه چای بعد از گذراندن مراحل خاصی، چای بدست می آید.
ترکیبات تشکیل دهنده ی چای
تنین: یکی از مواد موجود در چای، تنین است که موجب آرامش اعصاب می شود.
کافئین: ماده ای است بی رنگ، بی بو و دارای مزه ای تلخ که موجب آرامش اعصاب، رفع خستگی و خواب آلودگی می شود. کافئین ضربان قلب را بالا برده و ادرارآور است.
تئوفیلین: تئوفیلین موجود در چای، شل کننده ی عضلات و افزایش دهنده ی جریان خون می باشد. همچنین موجب تقویت قلب و تنظیم ضربان قلب شده و ضد التهاب (قرمزی، ورم و خارش بدن بعد از بریدگی، سوختگی، خراش و یا هر نوع آسیب به بافت بدن را التهاب می گویند) می باشد.
تانن (فارسی: گسه ): تانن، تلخ مزه است. وجود تانن در چای مانع جذب مواد معدنی به ویژه آهن می شود اما از اسهال جلوگیری می کند. تانن ادرارآور بوده و به دفع مواد زائد بدن کمک می کند و برای تقویت کبد نیز مفید است. تانن ها ترکیباتی هستند که ضمن ترکیب شدن با پروتئین های پوست حیوانات از فساد آنها جلوگیری نموده و سبب تبدیل پوست به چرم می شوند. اکثر خانواده های گیاهی دارای تانن هستند. تانن ها در حقیقت دسته بزرگی از مواد طبیعی پیچیده هستند که در گیاهان به مقدار زیاد وجود دارند .
کاتچین: ضد سرطان، کاهش دهنده ی چربی خون و ضد ویروس است و از افزایش قند خون و فشار خون جلوگیری می کند.
تیانین: مهم ترین علت خوش طعم بودن چای، وجود تیانیندر آن است. این ماده ضد استرس و آرام بخش می باشد.
فلوراید: برای حفاظت از دندان ها ماده ای مفید به شمار می آید. این ماده موجب استحکام دندان ها و جلوگیری از ایجاد بوی بد دهان شده و همچنین دیواره ی عروق خونی را نیز محکم می کند. مقدار فلوراید در چای سبز بیشتر است.
ویتامین ها: ویتامین B1 ، ویتامین B2 ، ویتامین B6 ، ویتامین .K
از میان صد ها ترکیب شمیایی چای، مهم ترین آنها پلی فنل ها هستند که به عنوان یک نکته ی مثبت، آن ها می توانند نقش آنتی اکسیدانی را ایفا کرده و بر ضد رادیکال های اکسیژن که عامل برخی از بیماری های دژنراتیو )تخریبی ( بدن هستند عمل می کنند. شواهدی که اکنون جمع آوری شده نشان می دهد که پلی فنل های چای به ویژه اپی گالوکاتچین گالات احتمال ابتلا به سرطان و بیماری های قلبی را کاهش می دهند و تحقیقات بین المللی بیشتر در این زمینه ادامه دارد. بنابر این چای نه تنها یک نوشیدنی مطبوع است، بلکه بسیار سود مند نیز است.
گردآورنده:علي ازره
منابع:
بیدارمغز، علی محمد؛ چای تاریخچه ، انواع و خواص آن و آداب چای عصرانه، انتشارات مرسل، تهران، 1388.
حبیب الهی، احمد و احمدپور، مریم؛ چای و دمنوش، ابتکار دانش، تهران، 1393.
شما می توانید این خبر را در قالب یک فایل PDF چاپ یا ذخیره کنید. |