بره موم محصول زنبور عسل
بره موم زنبور عسـل پس از محصول عسـل و ژل رویال سـومین فـرآورده مهـم زنبـور عسـل (mellifera Apis) مـی باشـد. سـابقه ی اسـتفاده از بـره مـوم بـه 3000 سـال پیـش از میـلاد مـی رسـد.
از بـره مـوم بـه شـکل کامـل، عصـاره آبـی، الکلـی، آبی-الکلـی و یا عصـاره دیگـر حـلال ها اسـتفاده می شـود. بره مـوم خاصیت آنتی اکسـیدانی قابـل توجهـی دارد و ترکیبـات آنتـی اکسـیدان موجود در بـره مـوم نقـش بسـزایی در خواص مختلـف آن از جملـه ایمنی زایـی ایفا مـی نماید.
بـره مـوم یـک ترکیـب رزینی بـوده و بـرای تهیـه ی آن، زنبورهای کارگـر، شـیره هـا، صمـغ هـا و سـایر ترشـحات جوانه ها و قسـمت هـای دیگـر گیاهانـی ماننـد غـان، سـپیدار، بلـوط، کاج هـا، بیـد و سـایر گیاهـان را جمـع آوری نمـوده و پـس از جمـع آوری، صمـغ حاصـل جویـده شـده و آنزیم هـای بزاقی خـود را بـه آن اضافه می کننـد. سـپس اندکی هضم شـده و بـا موم زنبور مخلـوط می گردد. زنبـور ابتـدا تکـه هـای رزیـن یـا صمغ تـراوش شـده از جوانـه ها یا تنـه ی درختـان را بـه وسـیله ی قطعـات دهانـی جـدا مـی کنـد، سـپس آن هـا را بـه کمـک بـزاق دهـان نمناک کـرده و به آن شـکل حبـه قنـد مـی دهـد؛ در نهایـت بـه وسـیله ی آرواره هـا و به کمک پاهـا، حبـه ها را داخل سـبد گرده واقـع در پاهای عقبی قـرار داده و بـه کنـدو حمـل مـی نماید. این فـراورده برای عایـق سـازی، ضدعفونی و پیشـگیری از ورود و گسـترش بیمـاری در ورودی کنـدو اسـتفاده می شـود. زنبـور عسـل از بـره مـوم بـه عنـوان یـک مانـع حفاظتـی در برابر مهاجمـان خارجـی نظیر مار، مارمولـک و مـوش و نیـز در مقابـل بـاد و بـاران اسـتفاده مـی کند و بـه سـبب فعالیت ضدعفونی کنندگـی آن، در جلوگیـری از آلودگی درون کنـدو توسـط باکتـری هـا، ویـروس هـا و انـگل ها بـه کار می رود. بـه سـبب خـواص مومـی و سـاختاری آن، زنبـور عسـل از بره مـوم در سـاخت و ترمیـم کنـدو، عایـق سـازی درزهـا و پرکـردن منافـذ کنـدو بهـره می بـرد. بـره مـوم و اجـزای تشـکیل دهنـده ی آن، دارای خـواص ضـد سـرطان، ضـد اکسیداسـیون، ضد التهـاب و آنتـی بیوتیک بر علیـه باکتـری هـا، ویـروس هـا و قـارچ هـا هسـتند. مــروزه بــره مــوم بــه عنــوان یــک داروی طبیعــی بــه اشــکال مختلـف در بیشـتر کشـورها یافـت مـی شـود. مـوارد کاربـرد بـره مـوم عبارتنـد از: تجویـز بـرای سـرماخوردگی هـا، بیمـاری هـای قسـمت هـای فوقانـی دسـتگاه تنفسـی، امـراض شـبه آنفلولانـزا، کاربردهـای پوسـتی شـامل التیـام زخـم هـا، درمـان جراحـات، آکنـه، تبخـال هـای سـاده و تناسـلی و نیز بیمـاری هـای اعصاب. بـره مـوم بـرای جلوگیـری از پوسـیدگی دنـدان هـا و التهـاب لثـه بــه دهانشــویه هــا و خمیــر دنــدان هــا اضافــه مــی گــردد. ایــن محصـول بـه طـور تجـاری بـه اشـکال کپسـول، دهانشـویه، کـرم، قــرص هــای خوراکــی، پــودر و ســایر محصــولات خالــص ســازی شـده از مـوم وجـود دارد. بـه خاطـر خـواص ضـد ویـروس، ضـد میکــروب و آنتــی اکســیدان بــره مــوم، بــه طــور گســترده ای در پزشـکی، دامپزشـکی، دندانپزشـکی، داروسـازی و مواد آرایشـی مـورد اسـتفاده قـرار مـی گیـرد.
گردآورنده:سيده حديث صدري
منابع:
قنبری و همکاران: کاربردهای دارویی و پزشکی بره موم زنبورعسل، دوفصلنامه علمی ترویجی علوم و فنون زنبورعسل، جلد10 ،شماره 18 ،سال 1398
شما می توانید این خبر را در قالب یک فایل PDF چاپ یا ذخیره کنید. |