تاثير گياه آنغوزه Ferula assafoetida بر پارامترهاي بيوشميايي طبعيي کبدي، کليوي، قلبي و خوني
گياه آنغوزه Ferula assafoetida از جمله گياهان دارويي محسوب ميشود كه به دليل وجود تركيبات شيميايي مختلف از ديرباز در درمان بيماريها از آن استفاده مي شده است.
اين گياه گونهاي متعلق به جنس Ferula و خانواده چتريان (Umbeliferae) است و از گياهان دارويي مشهور در هند، افغانستان و ايران ميباشد.
اكثراً در مناطقي با ارتفاع حدود190 تا 2400 متر، شيب 15 تا 70 درصد و ميانگين بارندگي سالانه 250 تا 350 ميلي- متر رويش مييابد كه به صورت علفي و چندساله ميباشد و تقريباً تا طول دو متر رشد ميكند. از تيغ زدن ريشه آن شيرابهاي شيري رنگ بدست ميآيد كه به صورت تودهاي با بويي شبيه گوگرد و داراي مزهاي تلخ ميباشد. اين شيرابه شامل سه بخش مهم رزين (64 -40 درصد)، صمغ (25 درصد) و اسانس (10 -7 درصد) ميباشد.
قسمت رزين حاوي اسيد فروليك به همراه استرهاي آن، كومارينها، سسكوئيترپن كومارينها و ديگر ترپنوئيدها، قسمت صمغ شامل گلوكوز، گالاكتوز، Lـ آرابينوز، رامنوز، اسيد گلوكرونيك ، پلي ساكاريدها و گليكوپروتئينها و قسمت اسانس نيز حاوي تركيبات سولفوري، مونوترپنها و ديگر ترپنوئيدهاي فرار ميباشد.
خواص دارويي و موارد مصرف :
خواص درماني آن شامل اثر ضد باروري، آنتياكسيداني، ضد ديابت، ضد فشارخون، ضد زخم معده، ضد سرطان و غيره است. بسياري از اسانسها به عنوان ضد باكتري، ضد قارچ، ضد ويروس، ضد افسردگي، آرامبخش و محرك به كار برده ميشوند اسانس آنغوزه نيز اثرات دارويي مختلف دارد. از جمله اثر ضد تشنجي (به دليل حضور تركيباتي مثل آلفاـ پينن و بتاـ پينن)، آنتي اكسيداني و ضد باكتري اسانس آنغوزه دارن.
امروزه ثابت شده است که داروهاي گياهي همانند داروهاي سنتتيک داراي عوارض جانبي هستند. هدف از اين مطالعه بررسي تاثير مصرف آنغوزه در مقاديري که اکثر مطالعات قبلي استفاده کرده اند، بر پارامترهاي بيوشميايي طبعيي کبدي، کليوي، قلبي و خوني رت بود.
40 سر رت نر نژاد ويستار با ميانگين وزني 300 گرم به 5 گروه 8 تايي تقسيم شدند. گروه 1 به عنوان گروه کنترل و ساير گروه هاي مورد مطالعه به عنوان گروه هاي پيش درمان به مدت يک ماه به ترتيب با 12.5 mg/kg، 25، 50 و 100 آنغوزه پيش درمان شدند. سپس نمونه خون رت ها جهت اندازه گيري پارامترهاي کبدي (ALP، ALT، AST)، کليوي (Urea, Cr)، قلبي (CPK) و خوني (Pt, Ptt) جمع آوري شد. با وارد کردن کانول فشار به داخل شريان کاروتيد و چسباندن الکترودهايي به دست راست و پاي چپ به ترتيب فشارهاي خوني ثبت و ليد دو نوار قلبي مانيتور گرديد.
سطح پلاسمايي AST، CPK و Ptt به طور معني داري در گروه هاي پيش درمان با آنغوزه کاهش يافت (p<0.05). با افزايش دوز مصرفي آنغوزه غلظت پلاسمايي اوره به طور معني دار کاهش (p<0.05) و غلظت پلاسمايي کراتينين و فشارهاي خوني شامل سيستول، دياستول و متوسط شرياني به طور غير معني داري افزايش يافت. يافته هاي اين مطالعه پيشنهاد مي کنند که احتمالا مصرف مقادير کم (25 mg/kg) آنغوزه فاقد عوارض جانبي و حتي مفيد براي سلامت و مصرف مقادير زياد (100 mg/kg) آن باعث بروز عوارض جانبي مي گردد.
گردآورنده:حميده جدي
منابع:
اسمعيلي دهج منصور*, خواجه بهابادي زهرا, رضواني محمدابراهيم، (۱۳۹۲)، بررسي اثر مصرف خوراکي آنغوزه اشکي بر پارامترهاي بيوشيميايي کبدي، کليوي، قلبي و خوني رت، مجله دانشگاه علوم پزشکي و خدمات بهداشتي درماني شهيد صدوقي يزد : آذر و دي 1392 , دوره 21 , شماره 5 ; از صفحه 641 تا صفحه 650 .
سعیده نصیری؛ رویا رضوی زاده؛ حکیمه علومی، (۱۳۹۶) بررسی محتوای ترکیبات فنیل پروپانوئیدی شیرابه و ترکیبات شیمیایی اسانس گیاه آنغوزه (Ferula assa-foetida L.) در برخی رویشگاههای طبیعی استان کرمان، مجله پژوهشهاي گياهي (مجله زيست شناسي ايران) مقاله 190، دوره 30، شماره 3، پاییز 1396، صفحه 644-655.
شما می توانید این خبر را در قالب یک فایل PDF چاپ یا ذخیره کنید. |