روغن هسته گيلاس و مراقبت از پوست و مو
روغن دانه گیلاس یکی از آن روغنهای غیر معمول است که برای مراقبت از مو و پوست بسیار عالی است. روغن به رنگ زرد روشن با بوی خفیف و بافت سبک است و باعث تولید کلاژن و بازسازی سلول و جوانسازی سلول می شود و همچنين يك روغن پایدار و نرم کننده است که به تشکیل یک سد محافظ روی پوست و روی موهای خشک کمک می کند.
در طی 100-150 سال گذشته ، به دلیل افزایش مصرف اسیدهای چرب امگا 6 تغییر قابل توجهی در مصرف روغن های گیاهی از دانه های مختلف ایجاد شده است. علاوه بر اسیدهای چرب امگا 3 ، امروزه توجه ویژه ای به اسیدهای چرب کونژوگه نيز شده است. اسیدهای چرب امگا 3 (n-3) دارای خواص ضد التهابی ، ضد ترومبوتیک ، ضد آریتمی ، هیپولیپیدمی و باز كنندگي عروق هستند. اسیدهای چرب کونژوگه مزایای سلامتی مشابه امگا 3 را نشان می دهند اما خصوصیات ضد توموری را نيز نشان می دهند. داده های يافته هاي مربوط به محتویات اسیدهای چرب کونژوگه در دانه های میوه کمیاب هستند ، اگرچه برخی از دانه های میوه حاوی اسیدهای چرب کونژوگه هستند. (1)
روغن دانه گیلاس یکی از آن روغنهای غیر معمول است که برای مراقبت از مو و پوست بسیار عالی است. روغن دانه گیلاس روغن هسته گیلاس است و از هسته های گیلاس شیرین مشتق شده است و ميزان آن بين 25 الي 30 درصد ورني متغير است.(2)
روغن دانه گیلاس دارای مشخصات مشابه روغن بادام شیرین است. با این حال ، نسبت به روغن بادام شیرین اثر كمدوژنيك کمتری دارد و باعث می شود که این ماده برای مراقبت از پوست مناسب تر باشد. (3) در حالی که مقدار بالای امگا 9 آن را برای جلوگیری از شوره سر در موها ایده آل می کند. روغن دانه گیلاس ماده ای است که در چندین محصول آرایشی مانند صابون ، کرم و لوسیون وجود دارد. (4)
درخت گیلاس از نظر علمی با نام Prunus avium شناخته شده است و در هفت سالگی به دوره بلوغ خود می رسد و بهترین بازدهی خود را به دست می آورد. تولید جهانی گیلاس های شیرین (Prunus avium L.) با تقاضای صنعت میوه و مواد غذایی همچنان رو به افزایش است و در سال 2012 بالغ بر 2.3 میلیون تن بود (5). گيلاس های شیرین و آلبالو نه تنها به صورت تازه مصرف می شوند ، بلکه در مقیاس های بزرگ نیز به آب میوه ، مربا و میوه های شیرین تبديل می شوند و در نتیجه مقادیر زیادی از فرآورده های جانبي (به عنوان مثال هسته هاي میوه) را با استفاده محدود تولید می کنند. هسته میوه ها منابع با ارزش روغنهایی هستند که سرشار از ترکیبات فعال زیستی مانند اسیدهای چرب ضروری ، توکوکرومانولها ، کاروتنوئیدها ، فیتواسترول ها و اسکالن هستند (6).
اسیدهای چرب منابع غني انرژی هستند ، با این حال گزارش شده كه برخی از اسیدهای چرب ، به عنوان مثال اسید α-eleostearic دارای فعالیت ضد توموری در سلولهای سرطانی هستند (7).
توکوفرول ها و توکوتریولول ها (ویتامین E) فقط توسط ارگانیسم های فتوسنتزی سنتز می شوند و محتوای آنها در بافت گیاه از زیر 1 میکروگرم در گرم تا بالاتر از 1 میلی گرم در گرم بر اساس وزن خشک در قسمت های مختلف رویشی محدود می شود (8).
فیتواسترول ها متعلق به گروه آنالوگ های کلسترول است که در گیاهان وجود دارند و با زنجیره های جانبی کربن متفاوت هستند. β- Sitosterol همراه با استیگماسترول و campesterol رایج ترین اشکال فیتواسترول ها در دنیای گیاهان با توانایی کاهش سطح کلسترول موجود در سرم خون هستند که استفاده از آنها را در مواد غذایی متعدد به عنوان یک ماده کاربردی بيشتر كرده است (9).
اسكوالن (squalene) يك ایزوپرونوئید 30 کربنی است كه پيش ماده هورمونهای استروئیدی ، ویتامین D و کلسترول است. در مورد اسکوالن فعالیت آنتی اکسیدانی در برابر تخریب اکسیداتیو DNA و به تبع آن آسیب دیدن سلولهای اپیتلیال پستانی در انسان گزارش شده است (10).
فوايد روغن دانه گيلاس براي پوست و مو
• روغن دانه گیلاس سرشار از ویتامین A و E است که به تسکین پسوریازیس و اگزما کمک می کند. علاوه بر این ، سطح بالای فیتواسترول ها برای کاهش التهاب پوست و آکنه مفید هستند. این روغن سرشار از اسیدهای اولئیک 43.9%-39.6 و لینولئیک 44.8%-32 است. (11)
• روغن دانه گیلاس باعث تولید کلاژن و بازسازی سلول و جوانسازی سلول می شود.
• روغن دانه گیلاس برای همه انواع پوست بخصوص پوست های آسیب دیده مناسب است.
• روغن دانه گیلاس یک روغن پایدار و نرم کننده است که به تشکیل یک سد محافظ روی پوست و روی موهای خشک کمک می کند.
• روغن دانه گیلاس منافذ را مسدود نمی کند و آن را تبديل به یکی از بهترین روغن هایی که ميتوان روی صورت استفاده كرد ، می كند.
• محتوای بالای ویتامین A آن نیز به کاهش ظهور خطوط ریز و چین و چروک کمک می کند. (11)
• این روغن نسبتاً ارزان است که براي مصرف به چند قطره نیاز است ، بنابراین یک بطری كوچك از آن برای مدتی دوام خواهد آورد.
اقدامات احتیاطی
• در چشم ها و سایر مناطق حساس استفاده نشود.
برای استفاده با پزشک معالج مشورت کنید.
• افراد حساس ممکن است یک واکنش آلرژیک دریافت کنند.
• از مصرف آن در مقادیر بیش از حد خودداری کنید.
• این ماده در درمان های مو ، مراقبت های صورت ، محلول هاي پاك كننده آرایش، محصولات حمام ، شامپو و نرم کننده ها استفاده می شود.(12)
نحوه استفاده از روغن دانه گیلاس برای پوست
بسیاری از دستور العمل های روغن بذر گیلاس برای پوست وجود دارد اما در زیر موارد متداول بيان مي شود:
اسکراب لب روغن دانه گیلاس
محلول شستشوي بدن
مرطوب كننده صورت
محلول شستشوي سر براي رفع شوره سر و ترميم موهاي آسيب ديده (13)
گردآورنده:وحيد قاسمي
منابع:
1. Vidrih, R., Hribar, J. and Sekse, L. (2014). CHERRY SEEDS AS A SOURCE OF NUTRITIONALLY IMPORTANT FATTY ACIDS. Acta Hortic. 1020, 165-172
DOI: 10.17660/ActaHortic.2014.1020.23.
2. Hu B, wang H, He L, Li Y, Li C, Zhang Z, Liu Y, Zhou K, Zhang Q, Liu A, Liu S, Zhu Y, Luo Q, A method for extracting oil from cherry seed by ultrasonic-microwave assisted aqueous enzymatic process and evaluation of its quality, Journal of Chromatography A (2018), doi: 10.1016/j.chroma.2018.12.027.
3. Oil Characteristics of Sweet and Sour Cherry Kernels, farrohi, 1975.
4. Górnas´ P, Siger A, Segliņa D (2013) Physicochemical characteristics of the cold-pressed Japanese quince seed oil: new promising unconventional bio-oil from by-products for the pharmaceutical and cosmetic industry. Ind Crops Prod 48:178–182.
5. FAOSTAT (2014) FAO statistical database http://www.fao.org. Accessed 10 Dec 2014.
6. Górnaś P, Rudzińska M, Segliņa D (2014) Lipophilic composition of eleven apple seed oils: a promising source of unconventional oil from industry by-products. Ind Crop Prod 60:86–91.
7. Zhuo R-J,Wang F, Zhang X-H, Zhang JJ, Xu J, DongW, Zou Z-Q (2014) α-Eleostearic acid inhibits growth and induces apoptosis in breast cancer cells via HER2/HER3 signaling. Mol Med Rep 9:993–998.
8. Munné-Bosch S, Alegre L (2002) The function of tocopherols and tocotrienols in plants. Crit Rev Plant Sci 21:31–57.
9. Dwiecki K, Górnaś P, Jackowiak H, Nogala-Kałucka M, Polewski K (2007) The effect of D-alpha tocopherol on the solubilization of dipalmitoylphosphatidylcholinemembrane by anionic detergent sodium dodecyl sulfate. J Food Lipids 14:50–61.
10. Warleta F, CamposM, AlloucheY, Sánchez-Quesada C, Ruiz-Mora J, Beltrán G, Gaforio JJ (2010) Squalene protects against oxidative DNA damage inMCF10A humanmammary epithelial cells but not in MCF7 and MDA-MB-231 human breast cancer cells. Food Chem Toxicol 48:1092–1100.
11. Impact of Cultivar on Profile and Concentration of Lipophilic Bioactive Compounds in Kernel Oils Recovered from Sweet Cherry (Prunus avium L.) by-Products. Górnaś, P., Rudzińska, M., Raczyk, M. et al. Plant Foods Hum Nutr (2016) 71: 158.
12. M. Zlatanov et al.Phospholipid composition of some fruit-stone oils of Rosaceae species. Fett/Lipid 100 (1998), Nr. 7, S. 312–315.
13. https://www.naturaloilsforhair.net/tag/damaged-skin
شما می توانید این خبر را در قالب یک فایل PDF چاپ یا ذخیره کنید. |