خواص ضد قارچی اسانس گیاه دارویی آویشن Thymus daenensis
گونه هاي آویشن از گیاهان دارویی بسـیار مهمـی بوده که به طور فراوان مورد استفاده قـرار مـی گیرنـد. کارواکرول و تیمول از ترکیات عمـده انـواع آویشـن بوده و منشا خواص آن به شـمار مـی رونـد.
دم کـرده و جوشانده اسانس گل و برگ آویشن دنـایی بـه عنـوان مطبوع کننده، طعـم دهنـده، ضـد سـرفه، ضداسپاسـم، خلــط آور، ضــد نفخ اســتفاده مــی شــود و خاصــیت ضدمیکروبی و ضدقارچی قوي دارد.
اسپرژیلوسیس یک عفونت فرصت طلب بـوده کـه قـارچ هـا ي عامـل آن می توانند به اندام هاي داخلی مانند ریه، گوش، چشـم، دستگاه گوارش، کلیه و مغـز حملـه کـرده و در ایـن ارگان ها آسیب ایجاد نمایند
در مطالعات متعددي که در گذشته انجام شده، خاصــیت ضــدمیکروبی آویشــن دنــایی بــر علیــه کاندیــداآلبیکنس، لیستریامونوســایتوژنز، کمپلیوبــاکتر، استافیلوکوکوس اورئوس، اشرشیا کلی، پسـودوموناس آئروژینوزا، کلبسیلا پنومونیه وسـاپرولگنیا پاراسـیتیکا بـه اثبـات رسـیده اسـت
تیمول یک ضدعفونی کننده کننده موضعی بوده از آن در ساخت کرم ها، لوسیون ها، پمادها استفاده می شود و دردرمان بیماري هاي پوسـتی بخصوص زونا موثر می باشـد . ایـن ترکیـب خاصـیت قارچ کشی و کرم کشی دارد تیمول از ادامه حیات و تشکیل هیف هاي قارچ هـا تداخل ایجاد کرده و در غشاء سلول کاندیدا آلبیکنس و متابولیسم آن اثر گذاشته و احتمالا بر دیواره سـلول قــارچی نیــز مــوثر اســت
کـارواکرول و تیمـول داراي طیـف وسـیعی از اثـرات ضدمیکروبی و ضد قـارچی بـوده، ایـن مـواد فعالیـت ATPaseرا مهـارکرده و نفوذپـذیري غیراختصاصـی غشاي سلول قارچی را افزایش می دهند عـلاوه بـراین کارواکرول با افزایش نفوذپـذیري غشـاء، قـارچ هـا را نسبت به سایر مواد ضدقارچی حساس و آسیب پـذیر می سازد .
با توجه به نتایج مطالعات مختلف انجام شده، اسانس آویشن دنایی داراي اثرات قابل توجـه ضـد قارچی و آنتی اکسیدانی بوده، بنابراین می تواند به عنوان یکی از گیاهان بومی کشور پتانسیل استفاده در صنایع دارویـی را داشـته باشـد و بـه عنوان یک کاندیداي خوب در درمان بیماري هاي قارچ ها مورد استفاده قرار گیرد.
گردآورنده:سارا قزلباش
منابع:
Mohammadi, A., Amiri, H., Khodayari, H., Zarei, A., Eghbali, D. and Azarbani, F. 2015. Study of Phytochemical and anti-Candidiasis of essential oil of Thymus eriocalyx (Ronniger) Jalas against Candida species in three growth steps. Journal of Ecophytochemistry of Medicinal Plants, 3(2): 8-17
.Nickavar, B. and Esbati, N. 2012. Evaluation of the antioxidant capacity and phenolic content of three Thymus species. Journal of acupuncture and meridian studies, 5(3): 119-125.
Karimi, A., Ghasemi Pirbalouti, A., Malekpoor, F., Yousefi, M. and Golparvar, A.R. 2010. Evaluation of ecotype and chemotype diversity of Thymus daenensis Celak. on Isfahan and Chaharmahal va Bakhtiari provinces. Journal of Herbal Drugs (An International Journal on Medicinal Herbs), 1(3): 1-10.
شما می توانید این خبر را در قالب یک فایل PDF چاپ یا ذخیره کنید. |