خداحافظی با سرما خوردگی توسط سیاه دانه
گياه سياه دانه با نام علمي Nigella sativa گياهي است با گل هاي سفيد يا آبي كمرنـگ تـا آبی پررنگ داراي دانه هاي سفيد شيري رنگ كـه در تماس با هوا سیاه رنگ می شوند.
گياه سياه دانه با نام علمي Nigella sativa گياهي است با گل هاي سفيد يا آبي كمرنـگ تـا آبی پررنگ داراي دانه هاي سفيد شيري رنگ كـه در تماس با هوا سیاه رنگ می شوند.
ترکیبات موجود در سیاه دانه:
سیاه دانه دارای اسیدهای چرب غیر اشباع، انواع کربوهیدرات ها، ویتامین های EوC و عناصر معدنی کلسیم، آهن و پتاسیم است . دانه های این گیاه حاوی 40-30 درصد روغن، ۲۰درصد پروتئین 5/7 درصد رطوبت و 15-5/0 درصد اسانس است. سیاه دانه از اسیدهای آمینه، پروتئین، کربوهیدرات، روغن های فرار و غیرفرار، آلکالوئید، ساپونین و فیبر تشکیل شده است.
خداحافظی با سرماخوردگی توسط سیاه دانه:
سیاه دانه خواص ضدویروسی و ضدباکتریایی دارد، بنابراین می تواند از بیماری های مربوط به سرما مانند سرماخوردگی، برونشیت، آنفلوانزا و غیره پیشگیری کند. این دانه های ریز باعث تقویت سیستم ایمنی بدن
می شوند و سرماخوردگی را از شما دور می سازند.
افرادی که بعد از ابتلا به سرماخوردگی مدام عطسه می کنند می توانند جوشانده مخلوط سیاه دانه بوداده و روغن زیتون را به مدت یک دقیقه روی پیشانی خود مرهم کنند. این مخلوط به آنها کمک می کند تا از شر عطسه ها خلاص شوند.
دمنوش سیاه دانه برای درمان سرماخوردگی
یک قاشق غذا خوری سیاه دانه را در یک قوری ریخته و یک لیوان بزرگ آب با دمای ۸۰ یا ۱۰۰درجه سانتی گراد به آن اضافه کنید و اجازه دهید که به مدت ۲۰ دقیقه دم بکشد. در صورت تمایل می توانید از عسل برای
شیرین کردن آن استفاده کنید. در دورن سرماخوردگی 2 بار در روز این دمنوش را میل کنید
اثرات ضداكسايشي، ضدالتهابي، تقويت كننده سيستم ايمني و آنتي هيستاميني روغن و عصاره دانه گياه سياه دانه باعث شده است اثرات فارماكولوژيك متعددي مانند كاهش قند، چربـي، فشار خون بـالا، دفـع كننـده صـفرا و اسـيد اوريـك، محـافظ بافـت هـاي كبـد، كليـه و قلـب و عـروق و همچنـين اثـرات ضد ميكروب و ضد انگل از اين گياه گزارش شود.
خواص سیاه دانه:
کاهش دهنده کلسترول، ضدسرطان، نابود کننده باکتری های مضر، کاهش التهابات، محافظت کننده کبد، تنظیم کننده قندخون، پیشگیری کننده زخم معده، درمان کننده فشارخون.
تاثیر ضدمیکروبی سیاه دانه در کنترل و درمان عفونت های باکتریایی استافیلوکوکوس و نیز فعالیت ضدباکتری روغن سیاه دانه بر روی لیستریامونوسیتوژنز مشخص گردیده است.
باتوجه به اثرات فارماکولوژیک سیاه دانه و مصرف آن در طب سنتی و از طرفی خاصیت آنتی اکسیدانی و خواص ضدمیکروبی می توان ازاین گیاه به عنوان غذای عملگرا استفاده نمود.
دانه گياه سياهدانه در طب سنتي بسياري از كشورها جهت پيشگيري و درمان بسياري از اختلالات و بيماريها از جمله سـرفه، آسم، احتقان بيني، سردرد، دندان درد، كرمهاي رودهاي، اختلالات قاعدگي، بيماريهاي گوارشي و ناتواني جنسي مصرف ميشود.
عوارض جانبی:
برخی مطالعات نشان داده ترکیبات موجود در سیاه دانه می توانند موجب لختگی خون بشوند بنابراین اگر از داروهای انعقادخون استفاده می کنید قبل از استفاده مکمل های سیاه دانه با پزشک مشورت کنید.
مقادیر بالای روغن سیاه دانه می تواند موجب کاهش انقباضات رحم شود اگرشما باردار هستید سیاه دانه را تا حد اعتدال مصرف کنید وبرای اطمینان قبل از مصرف باپزشک مشورت کنید.
مقدار مصرفی:
مقدار مناسب مصرف سیاه دانه ۱یا۲ قاشق چای خوری روغن آن در روز است مقادیر بالای آن باعث بروز برخی اختلالات کلیه و کبد می شود.
گردآورنده:متين مهين زارع
منابع:
ضیایی، سیده تکتم. ۱۳۹۱،بررسی اثرات داروشناسی و سم شناسی سیاه دانه. فصلنامه گیاهان دارویی.
کاویانی، ناهید وهمکاران.۱۳۹۱. ترکیبات و خواص سیاه دانه به عنوان یک غذای عملگرا، سومین همایش ملی علوم و کشاورزی و صنایع غذایی فسا.
شما می توانید این خبر را در قالب یک فایل PDF چاپ یا ذخیره کنید. |