اسفرزه
گیاه اسفرزه، با نام علمي Plantago ovata گیاهی علفی است، چند ساله به بلندی 5 تا 10 سانتی متر، بدون ساقه و برگ ها به حالت کشیده می باشد
دانه، اندام دارویی گیاه محسوب می شود و طولی به اندازه 1 تا 5/3 میلی دارند. دانه تخم مرغی شکل به رنگ خاکستری مایل به قهوه ای است. اپیدرم موسیلاژی است و در آب متورم می شود و به صورت نیمه شفاف در می آید. زمان جمع آوری دانه ها مرداد ماه است. پودر پوست دانه به رنگ سفید یا سفید مایل به صورتی، بدون بو و طعم مشخص است.
دانه های اسفرزه دارای موسیلاژ، پروتئین، قند، روغن ثابت و تانن است.
موسیلاژ حاصل از آن دارای دو بخش است که یک قسمت در آب سرد و قسمت دیگر در آب داغ محلول می باشد. قسمت محلول در آب داغ پس از سرد شدن به حالت ژل در می آید.
خاصیت درمانی: در یبوست، نرم کردن مدفوع در بیماران همورئیدی و فیشر، در یبوست دوران بارداری، بعد از عمل جراحی رکتال، در درمان اسهال، در کاهش چربی و قند خون
دوز درمانی:در یبوست: روزانه 2 تا 8 گرم از دانه در 2 تا 4 دوز
در اسهال: روزانه 2 تا 4 گرم از دانه در 2 دوز
نحوه تهیه: هر 2 گرم از دانه به همراه 5/1 تا 2 لیوان آب
نکات مهم:
در بارداری و شیر دهی ایمن است.
همراه دان هاي اسفرزه آب به مقدار کافی مصرف شود.
در بیماری های انسدادی دستگاه گوارش و مشکلات بلع استفاده نگردد.
این گياه جذب مواد و داروها را از دستگاه گوارش کاهش می دهد و با فاصله 1 تا 2 ساعت از آن ها مصرف گردد.
گردآورنده:دكتر حورا آموزگار
منابع:
- Natural medicines comprehensive Database 2012,229-233.
- فارماکوپه گیاهی ایران معاونت غذا و دارو 1381 ش ص 71 – 75،اسفرزه.
شما می توانید این خبر را در قالب یک فایل PDF چاپ یا ذخیره کنید. |