کافئین(Caffeine) واثرات آن
کافئیناولین بار در سال 1827میلادي توسط دانشمندي به نام Runge از دانه قهوه استخراج شد و مدتی بعد ، این ماده در بعضیگیاهاندیگرنیزشناسایی شد .
کافئین که به طور طبیعی در بیش از 60 نوع گیاه از جمله دانه قهوه ، گوارانا ، چاي ، کاکائو و..... یافت می شود و همین کافئین است که سبب ایجاد طعم تلخی می گردد .
فرمول بسته : C8H10N4O2
کافئین که به طور طبیعی در بیش از 60 نوع گیاه از جمله دانه قهوه ، گوارانا ، چاي ، کاکائو و..... یافت می شود و همین کافئین است که سبب ایجاد طعم تلخی می گردد .
کافئین اولین بار در سال 1827 میلادي
اثرات کافئین
اثرات مفید
- مصرف همزمان کافئین وقند می تواند براي حافظه مفید باشد ، درواقع مغز این افراد به انرژي کمتري براي یاد آوري امور نیاز دارد.
- بین مصرف کافئین و بیماري پارکینسون رابطه عکس وجود دارد به عبارت دیگر مصرف کافئین از احتمال بروز بیماري پارکینسون جلوگیري می کند .
- مصرف کافئین اختلالات شناختی در رابطه با افزایش سن و نیز بروز بیماري آلزایمر را کاهش می دهد .
- کافئین با ایجاد تعادل در عملکرد مغز ، از نقایص حرکتی و نیز زوال عقل پیشگیري می کند .
- کافئین احساس خوب بودن ، شادي ، انرژي ، هشیاري و اجتماعی بودن را در فرد تقویت می کند .
- کافئین تحمل انجام حرکات ایروبیک را افزایش می دهد .
- مصرف کافئین منجر به کاهش احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 می شود .
- کافئین قرمزي و تورم چشم را کاهش می دهد.
- کافئین از نقرس جلوگیري می کند .
- کافئین خطر ابتلا سرطانهاي روده ، دهان و حلق را کاهش می دهد و سبب کاهش احتمال بروز بیماري هاي قلبی و پوسیدگی هاي دندانی می شود.
- از ویژگی هاي منحصر به فرد این ماده ، مقاوم سازي بدن در برابر تشعشعات رادیو اکتیو بخصوص اشعه مرگبار گاما کبالت 60 است ، که گام بزرگی در درمان بیماري سرطان بکمک اشعه می باشد .
- کافئین یک آفت کش است و سبب مرگ حشراتی می شود که از آن گیاه تغذیه می کنند.
اثرات مضر:
- کارشناسان از کافئین به عنوان یک تیغ دو لبه نام می برند زیرا از یک سو می تواند بر خلق و خوي فرد اثر مثبتی بگذارد و خستگی را از او دور کند اما از سوي دیگر ممکن است تعادل فرد را مختل کند.
- اعتیاد نمی آورد اما برخی از کارشناسان بر این باورند که مصرف زیاد آن ( بیشتر از 200 میلیگرم در روز) تحمل فرد را نسبت به اثرات این ماده بالا می برد .
- مصرف کافئین تحریک پذیري فرد را بالا برده و گاهی باعث می شود که فرد رفتار نا مطلوبی از خود نشان دهد .
- از اثرات مضر دیگر این ماده بی نظمی در دفع ادرار و همچنین اختلال و بی نظمی درفعالیت قلب است .
- مصرف پیوسته و زیاد کافئین موجب کندي واکنش فرد می شود .
- مصرف چاي پر رنگ و قهوه وترکیبات حاوي کافئین علائم سرما خوردگی را تشدید می کند .
- افرادي که نوشیدنی حاوي کافئین زیاد مصرف کرده بودند ، یکباره احساس هشیاري بیشتري داشتند اما پس از نیم ساعت به مراتب کند تر واکنش نشان می دادند .
- مصرف کافئین زیاد ممکن است خطر ابتلا به افسردگی و نا امیدي را افزایش دهد .
- مصرف بیش از حد کافئین (بیش از 250 میلی گرم در روز ) سبب مسمومیت می گردد که علائم آن عبارتند از بیقراري ، عصبی بودن ، هیجان ، بی خوابی ، سرخی صورت ، ادرار بیش از اندازه و ناراحتی هاي گوارشی . ومصرف بیش از یک گرم کافئین در روز می تواند منجر به گرفتگی ماهیچه اي ، افکار و صحبت هاي پریشان و تنشهاي روانی گردد .
منابع کافئین
گوارانا 5.5-3.5
ماته 0.8-3.4
چای سبز 3-1
چای سیاه 3-1
عصاره کولا 1-2
کاکائو 0.2-015
قهوه خام 1-1.8
گردآورنده:مهرداد کاشفی
منابع:
-The Extraction of Caffeine from Tea: An Old Undergraduate Experiment Revisited- Murray, D.S.; Hansen, P.J., J. Chem. Educ., 1995 (72) 851.
-The Extraction of Caffeine from Tea: A Modification of the Procedure of Murray and Hansen-Hampp, A., J. Chem. Educ., 1996 (73) 1172.
شما می توانید این خبر را در قالب یک فایل PDF چاپ یا ذخیره کنید. |