پلی فنلها و زخمهای گوارشی
بیماری زخم گوارشی یک بیماری چند وجهی و پیچیده است که شامل زخم معده و دوازدهه میشود
زخم معده یک زخم دایره ای و یا بیضی شکل است که در اثر ترشح بیش از حد اسید معده، عفونت ناشی از هلیکوباکتر پیلوری )Helicobacter pylori) و یا از داروهایی aspirin, nonsteroidal anti-inflammatory drugs) )که موجب تخریب دیواره معده یا دوازدهه می شوند، ناشی می گردد. استرس و غذاهای تند باعث ایجاد زخم معده نمی شوند اما می توانند علایم بیماری را شدت ببخشند. سوزش و درد معده، احساس پری، نفخ، عدم تحمل به غذاهای چرب، سوزش سر دل و حالت تهوع از علایم شایع بیماری هستند.
شواهد نشان می دهند که در میان گستره وسیعی از مولکول های طبیعی، پلی فنل ها در رژیم غذایی با مکانیسم های مختلف بیولوژیکی نقش مهمی در مدیریت زخم معده و دوازدهه دارند. پلی فنل ها دارای پتانسیل حفاظتی و درمانی وسیعی در زخم های گوارشی هستند، مانند سرکوب آسیب مخاطی اکسیداتیو؛ تقویت عملکرد آنتی اکسیدانی، فعالیت آنتی اسیدی و افزایش دفاع مخاط داخلی، سرکوب هلیکوباکتر پیلوری، و بهبود التهاب و زخم معده.
از جمله موثرترین پلی فنلها می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- Allylpyrocatechol : پلی فنل در برگهای Piper betel (فلفل بتل یا نخل فوفل)
- پلی فنلهای موجود در سیب درختی
- زرد چوبه (کورکومین)
- چای سبز (کاتچین ها)
- گالیک اسید : پلی فنل موجود در انواع گونه های شنگ، آناناس، انگور و زنجبیل
- پلی فنلهای موجود در انواع گونه های انگور (رزوراترول)
- پلی فنلهای موجود در انار (الاژیک اسید)
- کورستین (پلی فنل موجود در بیشتر میوهها، سبزیجات، برگها و دانهها)
گرداورنده:دكتر اميرحسين عبدالغفاري
منابع:
Farzaei, M. H., Abdollahi, M., & Rahimi, R. (2015). Role of dietary polyphenols in the management of peptic ulcer. World journal of gastroenterology, 21(21), 6499-517.
شما می توانید این خبر را در قالب یک فایل PDF چاپ یا ذخیره کنید. |