فلفل قرمز
گياهي است چند ساله، علفي، ايستاده با طول حدوداً يك متر كه گلها سفيد، كوچك و محوري ميباشند. ميوهها سته، مخروطي، قرمز رنگ، محتوي دانههاي سفيد رنگ هستند
فلفل قرمز(1)
فلفل سبز
Capsicum annuum L.
Family: Solanaceae
Synonyms: Caspicum frutescense L.
English name: Bush red pepper, Spanish pepper, Cayenne pepper, Red pepper
ريخت شناسي گياه: گياهي است چند ساله، علفي، ايستاده با طول حدوداً يك متر كه گلها سفيد، كوچك و محوري ميباشند. ميوهها سته، مخروطي، قرمز رنگ، محتوي دانههاي سفيد رنگ هستند (2).
محل رويش: اين گياه بومي ايران نيست و بصورت كاشته شده در ايران موجود ميباشد (1).
زمان برداشت قسمت مورد استفاده: ميوه قبل از رسيدن كامل در اواخر تيرماه تا اواسط مرداد ماه جمعآوري ميگردد(1).
قسمت مورد استفاده: ميوه (3).
كاربرد درماني: فلفل برای مشکلات گوارشی از جمله گاز روده، درد معده و اسهال استفاده می شود.
سایر کاربردهای فلفل عبارت است از: تسکین دندان درد، دریازدگی، اعتیاد به الکل، مالاریا و تب است. همچنین برای کمک به افرادی که مشکل بلع دارند استفاده می شود.
مصرف موضعی فلفل برای درد ناشی از زونا، استئوآرتریت، آرتریت روماتوئید، و فیبرومیالژیا همچنین برای درد عصب (نوروپاتی) مرتبط با دیابت و انواع دردهای عصبی (نورالژی)، و کمر درد بکار برده می شود.. در كمبود جريان خون محيطي و بصورت موضعي در درمان دردهاي عصبي شامل دردهاي روماتيسمي و سرمازدگي بكار ميرود (3).
آثار فارماكولوژيك مشاهده شده: كاپسيكوم يك نوروپپتيد فعال است كه ساخت، ذخيره، انتقال و آزاد شدن ماده P را تحت تأثير قرار ميدهد. اين دارو با تخليه ماده P و ممانعت از تجمع مجدد آن در اعصاب حسي محيطي، پوست و مفاصل را نسبت به درد غير حساس مينمايد. كاپسايسين موجود در گياه سبب تحريك متابوليسم چربي از بافت ذخيرهاي ميگردد و همچنين دو آنزيم كبد G6PD و ليپوپروتئين ليپاز را فعال ميكند (3). اولئورزين كاپسيكوم باعث كاهش كلسترول و تري گليسريد خون و مهار تجمع كلسترول و تري گليسريد در كبد و آئورت جربيل تحت تغذيه غذاي پرچرب شده است (4).
احتياط مصرف: محرك غشاء مخاطي است و تنفس آن سبب واكنشهاي آلرژيك ميشود. مصرف خوراكي زياد آن باعث آسيب كليوي، كبدي و گوارشي ميشود با داروهاي مهار كننده MAO و كاهش دهندههاي فشار خون، بدليل افزايش آزادسازي كاتكول آمينها تداخل دارد و سبب افزايش متابوليسم داروها ميگردد (3).
منع مصرف: كاپسيكوم روي نواحي ترك خورده يا ملتهب پوست، مگر تحت شرايط ويژه، و در نوزادان و اطفال زير دو سال، مگر تحت نظر پزشك ، نبايد مصرف شود.
تركيبات شيميايي: پروتئين، ويتامين، كومارين، فلاونوئيد، اسانس، ساپونينهاي استروئيدي (Capsicidine)، رنگدانههاي كاروتنوئيدي، كاپسايسين (ماده فنلي) (3، 5).
نحوه و ميزان مصرف:
1- ميوه: 120-30 ميليگرم سه بار در روز ميل شود.
2- تنتور: 1-3/0 ميليليتر، ميل شود.
3- تنتور قوي گياه: 2-06/0 ميليليتر ميل شود (3).
مصرف غذايي: به عنوان ادويه و چاشني مصرف ميشود (6).
نام تجاري دارو ساخته شده از گياه:
Aust.: A B C, Ger.: Capsamol; Dolenon; Kneipp Rheuma salbe, Thermo Burger
UK.: Fiery Jack (7).
منابع:
1- صمصام شريعت، هادي. پرورش و تكثير گياهان دارويي. ماني، 1374: 331
2- قهرمان، احمد. كورموفيتهاي ايران (سيستماتيك گياهي). جلد سوم. مركز نشر دانشگاهي، 1373: 222
3- Carol a. Newall, Linda a Anderson, J. danid philipson. Herbal Medicines. 1996: 60
4- Phytother. Res. 2002; 16 (3): 273-5
5- Andrew Chevalier. The Encyclopedia of Medicinal Plants. 1996: 70
6- J Chem Ecol. 2007; 33(11): 2123-32
7- Royal Pharmaceutical Society. Martindale, The Extra Pharmacopoeia. 2002: 1591
شما می توانید این خبر را در قالب یک فایل PDF چاپ یا ذخیره کنید. |