در مورد گندم چه میدانید؟
مشخصات گندم های سخت و نیمه سخت:رنگ پوست این گندم ها زرد تیره مایل به خاکستری یا قهوه ای روشن و مقدار گلوتن آنها نیز نسبتا زیاد و به اصطلاح آرد آنها پی دارد .
گندم ها گونه های مختلفی دارند .
مشخصات داه های گندم های سخت و نیمه سخت:رنگ پوست این گندم ها زرد تیره مایل به خاکستری یا قهوه ای روشن ،سخت و مقطع آنها شیشه ای است میزان آرد این نوع گندم های سخت حدود 80درصد می باشد و مقدار گلوتن آنها نیز نسبتا زیاد و به اصطلاح آرد آنها پی دارد .آرد این گندم ها برای شیرینی پزی و نان های نازک مورد توجه است ولی رنگ نان مانند سایر گندم های نرم سفید نمی شود درصنعت ماکارونی سازی مصرف زیادی دارد .
مشخصات دانه های گندم های نرم یا گندم های سفید:رنگ پوست آنها زرد روشن و مقطع آنها نشاسته ای یا آردی است این گندم ها دارای مقدار گلوتن کمتری هستند و مقدار و نوع نشاسته آنها مورد توجه صنایع نشاسته است و راندمان آرد آنها کمتر است و در حدود 78 درصد می باشد .
طبیعت دانه :طبق حکمای طب سنتی کمی گرم و از نظر رطوبت و خشکی معتدل است. اکثر ویتامین های E، و B املاح معدنی مثل آهن،فسفر،کلسیم،منیزیم،منگنز،مس،روی،نشاسته،دکسترین،گلوکوز،سلولز،گلوتنو.... در آن تشخیص داده شده است. بخش مورد استفاده این گندم دانه و سبوس است.
خواص درمانی گندم: افزاینده هورمون های جنسی و بند آورنده خونریزی تقویت کننده بدن و شیر افزا برطرف کننده التهابات پوستی و خنک کننده برطرف کننده اختلال در سلامتی بدن و اشتهاآور گندم پخته شده در آب خیلی مقوی و مغذی است در استعمال خارجی ضماد گندم برای رساندن دمل مفید است زیرا که پوست را گرم میکند. آسیاب شده گندم با عسل باعث قدرت بینایی چشم نیز می شود. نان واقعی باید با آرد کامل(سبوسدار) ،نمک،آب ،خمیر ترش طبیعی و بدون جوش شیرین . .پس از ور آمدن تهیه شود وبرای هضم و جذب بهتر به خمیر آن کمی اسید فولیک اضافه کنند.
تذکر: نان سفید یا بدون سبوس یبوست می آورد افراد مستعد به سنگ های کلسیمی کلیه بایستی در مصرف آردهای سبوس دار احتیاط کنند .مصرف گندم به صورت دانه (بوداده،خیسانده، پخته و...) برای اشخاصی که مبتلا به انسداد عروقی و اختلالات در دستگاه هاضمه هستند مضر است.
سبوس گندم: سبوس گندم یا Wheat bran قسمتی از گندم ،شامل پوست دانه گندم و کمی از مغز دانه گندم چسبیده به آن است که در موقع آرد کردن گندم به آن می چسبد سبوس 25درصد وزن گندم را تشکیل می دهد و90درصد سبوس حاوی مواد مغذی و الیاف غیر قابل حل درآب و مواد معدنی و غنی از ویتامین های گروه B است.
خواص درمانی سبوس: کاهنده وزن نرم کننده و خنک کننده می باشد .دم کرده آن مفید برای زکام ،دفع کننده سنگ های صفراوی ،ضد تب ،برطرف کننده دل پیچه و ضد سرفه است مهمترین و موثرترین ماده طبیعی برای رفع یبوست( منشا آن تنبلی کبد و تحریکات روده) و جلوگیری کننده از ابتلا به سرطان کولون ورکتوم می باشد. سبوس در مخاط روده بزرگ اثر کرده و توانایی دفاعی آن را در مقابل تئولید تومورهای سرطانی افزایش می دهد.در ضمن مهمترین خاصیت سبوس گندم افزاینده حجم و غظلت مدفوع و سهولت دفع می باشد.
تذکر: سبوس به علت داشتن مقدار زیادی سلولز دیر هضم و خوردن آن سنگین است و ترشی معده را زیاد می کند و اشخاص مبتلا به ترشی معده،زخم معده وناراحتی های دستگاه هاضمه نباید نان سبوسدار مصرف کنند در ضمن زیاده روی در مصرف سبوس سبب اسهال شدید می شود.
خواص درمانی نشاسته گندم: غذای سبک، سریع الهضم و نرم کننده سینه می باشد وبرای ورم معده ، اسهال های ساده ، معده ضعیف و دوره نقاهت بیماران مفید است .در ضمن پودر رازیانه پخته شده با نشاسته گندم شیر افزا می باشد.
جوانه گندم: جوانه گندم یکی از مواد غذایی کامل و گرانبها می باشد ودر خوردن آن نباید افراط کرد .جوانه گندم حامل پروتئین ،کلسیم، پتاس، روی، آهن ، فسفر ،آرسنیک، منیزیم سیلیس، روغن های ملین ، ویتامین های B1، B12، E، PP می باشد. خواص درمانی جوانه گندم: تقویت کننده تخمدان ها ،چاق کننده و برطرف کننده خستگی، پیشگیری از عقیم شدن آقایان و جلوگیری کننده از سقط های خود به خود، رفع کننده باروری و برطرف کننده اختلالات دوران حاملگی ، خون ساز و پیشگیری کننده از انواع سرطان ها، تحلیل برنده ورم ماهیچه های قلب و جلوگیری کننده از تصلب شرائین ،ضد اگزما و مفید برای پرکاری غده تروئید،استحکام بخش استخوانها ،شیر افزا، تقویت کننده اعصاب و برطرف کننده سوزش زبان می باشد. درضمن برای اختلالات یائسگی ،کمبود املاح معدنی،دیابت و امراض قلبی نیز مفید است . در استعمال خارجی از آن برای جلوگیری از ریزش مو،رفع شوره سر و شفاف کننده پوست صورت می توانید استفاده کنید . جوانه گندم را به دلیل خواص منحصر به فردی که دارد می توان به عنوان معجره گر و اکسیر جوانی نام برد.
منابع:
صانعی صمصام،آشنایی بابیش از 400نوع از گیاهان دارویی(جلددوم) .انتشارات حافظ نوین.1395. صانعی صمصام،طب الصمصام گیاهان دارویی ،انتشارات حافظ نوین.1393
شما می توانید این خبر را در قالب یک فایل PDF چاپ یا ذخیره کنید. |