مارچوبه مهم ترین سبزی در صنعت غذا - دارو Officinalis Asparagus
مارچوبه باغي يك گياه چندساله از خانواده Asparagaceae است كه بومي آسيا، شمال آفريقا و اروپا مي باشد. اين گونه مهمترين جنس مارچوبه از نظر اقتصادي است كه ارزش غذايي، دارويي و صنعتي بسيار بالايي دارد.
مارچوبه باغي يك گياه چندساله از خانواده Asparagaceae است كه بومي آسيا، شمال آفريقا و اروپا مي باشد. اين گونه مهمترين جنس مارچوبه از نظر اقتصادي است كه ارزش غذايي، دارويي و صنعتي بسيار بالايي دارد.
مارچوبه غني از تركيبات مفيد مثل فلاونوييدها، ساپونين ها و گلوتاتيون است كه خواص آنتي اكسيداني بسيار قوي دارند. بررسي ها نشان مي دهد كه مارچوبه از لحاظ كيفيت و كميت آنتي اكسيدان ها مقام اول در بين 23 سبزي پرمصرف به عنوان يك غذا - دارو را داراست. چندين تركيب مهم و اساسي مانند فيبرهاي غذايي ، آمينواسيدها مشتقات اليگوساكاريدها فلاونوييدها ساپونين هاي استروييدي ويتامين ها مواد معدني از ريشه ها و ساقه هاي آن استخراج شده است.
مطالعات دارويي روي اين گياه اثرات ضد التهابي سيتوتوكسيك ضد جهش ژنتيكي و ضد قارچي آن را نشان داده است. در هند از جوشانده ريشه هاي مارچوبه براي مقابله با دردهاي مفصلي زانو و ران، پاك كردن مثانه از مواد مضري كه باعث نقرس مي شود، باروري، كاهش درد قاعدگي و افزايش شير در مادران شيرده استفاده ميكنند
اسيدهاي هيدروكسي سيناميك موجود در اسپيرهاي مارچوبه سبز به ويژه اسيد فروليك، آنتي اكسيدان هاي قوي هستند و در پيشگيري از بيماري هاي آلزايمر، ديابت، انواع سرطان، فشارخون، آترواسكلروز و بيماري هاي التهابي اهميت دارند. فروكتان ها، به طور عمده فروكتواليگوساكاريدها، نيز در اسپير مارچوبه در مقادير كمتر وجود دارند. فروكتواليگوساكاريدها اثر سودمندي روي سلامت انسان دارند زيرا آنها پروبيوتيك هستند.
بررسي ها نشان داده است كه فروكتواليگوساكاريدها و اينولين جذب كلسيم را در روده انسان و حيوان افزايش مي دهند. مارچوبه همراه با بعضي گياهان داراي بيشترين مقدار آمينواسيد مورد نياز بدن انسان است. ساپونين هاي مارچوبه گليكوزيدهاي استروييدي هستند كه پروتوديوزين در آن به مقدار فراوان وجود دارد. اهميت اين تركيب در مقابل سلول هاي سرطاني انساني ثابت شده است.
Shimoyamada M, Suzuki M, Sonta H, Maruyama M and Okubo K. Antifungal activity of the saponin fraction obtained from Asparagus officinalis L. and its active principle. Agric. Biol. Chem. 1990; 54: 2553 – 7. .
Mehrafarin A, Qaderi A, Rezazadeh Sh, Naghdi Badi H, Noormohammadi Gh, and Zand E. Bioengineering of important secondary metabolites and metabolic pathways in Fenugreek (Trigonella foenumgraecum L.). J. of Medicinal Plants 2010; 9 (35): 1 – 18.
Aberoumand A and Deokule SS. Comparative study of polyphenol content in some food plants. Asian Journal of Food and Agro-Industry 2010; 3 (2): 212 - 6.
شما می توانید این خبر را در قالب یک فایل PDF چاپ یا ذخیره کنید. |