سويا
سويا با نام علمي Glycine max به صورت خوراكي و دارويي كاربرد هاي بسياري دارد. سويا به صورت خوراكي در كاهش كلسترول و فشار خون نقش دارد.
به عنوان عاملي در جلوگيري از بيماري هاي قلبي و عروقي عمل مي كند. در ديابت نوع 2، ديابت بارداري و بيماران كليوي با دفع پروتئين اثر درماني دارد. در ايجاد پوكي استخوان اثر پيشگيرانه دارد. باعث كاهش درد در بيماران آرتريت روماتوييد مي شود. در درمان اسهال و كوليت كودكان نقش دارد. باعث كاهش علايم بيماران كرون و IBS مي شود. در كاهش وزن نقش دارد. در بزرگي پروستات اثر درماني دارد. باعث تقويت حافظه و بهبود عملكرد مغز مي شود. در كاهش علائم قبل از يائسگي، سندروم پيش از قاعدگي اثر گذار است. اثر درماني در سندروم تخمدان پلي كيستيك دارد.
مي توان از شير هاي با فرمول سويا در نوزادان با مشكل عدم تحمل به لاكتوز و گالاكتوز و حساسيت به شير گاو استفاده كرد.به صورت موضعي در كاهش چين و چروك كاربرد دارد. به صورت واژينال در كاهش خشكي واژن و به عنوان لوبريكانت عمل مي كند.
ماده موثره سويا ايزوفلاوون است كه به عنوان فيتواستروژن شناخته شده و مشابه هورمون استروژن عمل مي كند. ايمني: به صورت مصارف خوراكي كاملا ايمن و در مصارف مكمل تا 6 ماه ايمن است. در كودكان، بارداري و شيردهي به صورت خوراكي ايمن است. به صورت شير خشك هاي فرموله شده براي نوزادان نيز ايمن است.
احتياطات: در كساني كه سنگ كليه يا نارسايي كليه دارند نبايد دوز بالاي آن استفاده شود. كساني كه سرطان مثانه، سينه يا رحم دارند بهتر است استفاده نشود.
تداخلات: برخي محصولات سويا مثل سس سويا حاوي تيرامين هستند و ممكن است با ضد افسردگي هاي دسته مهار كننده مونوآمينواكسيداز، تداخل ايجاد كند. تيرامين آمينو اسيدي است كه سبب بالا رفتن فشار خون مي شود و توسط مونوآمينواكسيداز شكسته مي شود. در صورتي كه ميزان مصرفي تيرامين بالا رود به علت اينكه مونوآمينو اكسيداز در اين افراد مهار شده است ممكن است سبب بالا رفتن فشار خون شود.
دوز بالا سويا سبب كاهش اثر درماني وارفارين،تاموكسيفن و قرص هاي ضد بارداري مي شود. مصرف آنتي بيوتيك همراه سويا سبب كاهش اثر درماني سويا مي شود.
منابع:
Lovati, M. R., Manzoni, C., Canavesi, A., Sirtori, M., Vaccarino, V., Marchi, M., Gaddi, G., and Sirtori, C. R. Soybean protein diet increases low density lipoprotein receptor activity in mononuclear cells from hypercholesterolemic patients. J Clin Invest 1987;80(5):1498-1502. View abstract. Lu LJW and Anderson KE. Short half-lives and gender differences of excretion of soya isoflavones in humans. Second International Symposium on the Role of Soy in Preventing and Treating Chronic Disease 1996; Lu, L. J., Anderson, K. E., Grady, J. J., and Nagamani, M. Effects of soya consumption for one month on steroid hormones in premenopausal women: implications for breast cancer risk reduction. Cancer Epidemiol.Biomarkers Prev. 1996;5(1):63-70. View abstract. Lucassen, P. L., Assendelft, W. J., Gubbels, J. W., van Eijk, J. T., van Geldrop, W. J., and Neven, A. K. Effectiveness of treatments for infantile colic: systematic review. BMJ 5-23-1998;316(7144):1563-1569. View abstract. Lydeking-Olsen, E., Beck-Jensen, J. E., Setchell, K. D., and Holm-Jensen, T. Soymilk or progesterone for prevention of bone loss--a 2 year randomized, placebo-controlled trial. Eur.J Nutr. 2004;43(4):246-257. View abstract. Ma, Y., Chiriboga, D., Olendzki, B. C., Nicolosi, R., Merriam, P. A., and Ockene, I. S. Effect of soy protein containing isoflavones on blood lipids in moderately hypercholesterolemic adults: a randomized controlled trial. J Am.Coll.Nutr. 2005;24(4):275-285. View abstract. Mackey, R., Ekangaki, A., and Eden, J. A. The effects of soy protein in women and men with elevated plasma lipids. Biofactors 2000;12(1-4):251-257. View abstract. Manonai, J., Songchitsomboon, S., Chanda, K., Hong, J. H., and Komindr, S. The effect of a soy-rich diet on urogenital atrophy: a randomized, cross-over trial. Maturitas 5-20-2006;54(2):135-140. View abstract. Matthan, N. R., Jalbert, S. M., Ausman, L. M., Kuvin, J. T., Karas, R. H., and Lichtenstein, A. H. Effect of soy protein from differently processed products on cardiovascular disease risk factors and vascular endothelial function in hypercholesterolemic subjects. Am J Clin Nutr 2007;85(4):960-966. View abstract. Mclachlan, J. A., Simpson, E., and Martin, M. Endocrine disrupters and female reproductive health. Best.Pract Res Clin Endocrinol.Metab 2006;20(1):63-75. View abstract. McVeigh, B. L., Dillingham, B. L., Lampe, J. W., and Duncan, A. M. Effect of soy protein varying in isoflavone content on serum lipids in healthy young men. Am J Clin Nutr 2006;83(2):244-251. View abstract. Meinertz, H., Faergeman, O., Nilausen, K., Chapman, M. J., Goldstein, S., and Laplaud, P. M. Effects of soy protein and casein in low cholesterol diets on plasma lipoproteins in normolipidemic subjects. Atherosclerosis 1988;72(1):63-70. View abstract. Meinertz, H., Nilausen, K., and Faergeman, O. Soy protein and casein in cholesterol-enriched diets: effects on plasma lipoproteins in normolipidemic subjects. Am J Clin Nutr 1989;50(4):786-793. View abstract. Copyright WebMD
شما می توانید این خبر را در قالب یک فایل PDF چاپ یا ذخیره کنید. |