مارچوبه تقویت کننده ی قلب
مارچوبه گیاهی علفی و چندساله است که ارتفاع آن حداکثر به 120 سانتی متر می رسد. شاخه های آن تقریباً چوبی و صاف است و بر روی ساقه های نازک و استوانه ای آن خطوط طولی ظریفی وجود دارد.
نام فارسي: مارچوبه
نام علمي: Asparagus officinale
نام عمومي: Garden asparagus
گياه شناسي:
برگ ها فلس مانند است و از کنار آنها دسته ای شاخه ای باریک و دراز بیرون می آید. گل ها سبز مایل به زرد هستند که در فصل بهار و اوایل تابستان ظاهر می شوند. میوه ی این گیاه قرمز خوشرنگ و دارای دانه های فراوان است. در مجموع ، مارچوبه گیاهی زیباست که گاه آن را به عنوان گیاه زینتی پرورش می دهند.
مارچوبه، تقویت کننده ی قلب:
مارچوبه به دلیل دارا بودن ترکیباتی مانند فولات و ویتامین های گروه B می تواند از ابتلا به بیماری های قلبی عروقی پیشگیری کند چون می تواند میزان هموسیستئین خون را کنترل کند. افزودن این سبزی به غذاهایتان یعنی جذب بیشتر ویتامین E.
باید بدانید که این ویتامین نیز حاوی قدرت آنتی اکسیدانی بالایی بوده و برای پیشگیری از بیماری های قلبی عروقی لازم و ضروری است.
برای مراقبت از قلبتان در کنار غذا مارچوبه نیز میل کنید. فولات اساساً برای سلامت سیستم قلب و عروق لازم و ضروری است و کمبود فولات باعث ایجاد خطر حمله ی قلبی و بیماری های قلبی و عروقی می شود.پراكندگي:
مارچوبه به دو صورت خودرو و پرورش یافته در نقاط مختلف جهان، از جمله ایران، وجود دارد که مهم ترین مناطق رشد و تکثیر آن در ایران استان های آذربایجان، اصفهان، کرمانشاه، تهران و نواحی جنوبی ایران (از جمله شیراز) است.
تركيبات مهم:
ریشه ی مارچوبه حاوی اینولین و حداقل هشت فروکتوراولیگوساکارید است. ترکیبات دیگر آن بتاسیتوسترول و استروئید گلوکزیدها می باشند.
دانه های مارچوبه حاوی مقادیر زیادی پلی ساکاریدهای حاوی گلوکز، مانوز و گالاکتوز است. تحقیقات دیگر نشان داده اند. بعضی از گونه های مارچوبه ضدویروس هستند. ساقه ی مارچوبه مانند سبزیجات خوراکی قابل مصرف است و دانه، ریشه و عصاره ی آن دارای خواص درمانی به خصوص ادرارآور است.
دانه مارچوبه در ساخت داروهای مدر، ملین، درمان کننده التهابات عصبی، روماتیسم، تسکین درد دندان، تحریک رشد مو و بالاخره داروها درمان سرطان مصرف می شود. دانه مارچوبه همچنین جایگزینی برای قهوه است. در طب چینی نیز دانه مارچوبه برای درمان بیماری های انگلی به کار می رود و گفته شده عصاره آن در جلوگیری از بارداری موثر است. در فرآورده های خانگی از ساقه و عصاره مارچوبه برای درمان زخم های آکنه و پاک کردن صورت استفاده جلدی می شود.
قسمت مورد استفاده دارویی آن قاعده ی ساقه و ریزوم آن است. ریزوم ها فلس مانند، دارای ریشه های فراوان، بدون بو و مزه و به رنگ خاکستری می باشند.
مهم ترين اثرات گزارش شده:
ضدباکتری، ضدپیری، ضدسرطان، ضدالتهاب، ضدلوسمی، ضداکسیدان، ضدروماتیسم، ضدویروس، مسکن قلب، مقوی قلب، ضدبارداری، ملین، مسهل، ضدسم(سم زدا)، ادرارآور، محافظ کبد، کاهش دهنده ی ÷رفشاری خون، محرک ایمنی بدن، کشنده نماتود، مسکن، اسپرم کش و حل کننده ی سنگ ها.
احتیاط:
افرادی که التهاب یا نارسایی کلیه دارند، باید در مصرف مارچوبه احتیاط کنند. واکنش های حساسیتی نسبت به مارچوبه بسیار نادر است.
گردآورنده: متين مهين مهين زارع
منابع:
صالحي سورمقي، م . گياهان دارويي و گياه درماني . تهران . انتشارات دنياي تغذيه. 1387. جلد دوم.ص 285-281.
شما می توانید این خبر را در قالب یک فایل PDF چاپ یا ذخیره کنید. |