بره موم و فعالیت های مختلف
بره موم یا پروپولیس ( propolis ) از یک ترکیب یونانی برگرفته شده که در آن pro به معنای"ورودی" و polis به معنای "جامعه یا شهر" می باش
این فراورده برای عایق سازی، ضدعفونی و پیشگیری از ورود و گسترش بیماری در ورودی کندو استفاده می شود بره موم دارای چندین خصوصیت مهم و سودمند زیستی از جمله ضد تکثیر سلول های سرطانی، فعالیت آنتی اکسیدانی، تنظیم سیستم ایمنی و فعالیت های ضد عفونی و ضد التهابی دارد. اخیرا به دلیل فعالیت آنتی اکسیدانی و خاصیت ضد میکروبی شناخته شده ترکیبات و فراورده هایی با منشا گیاهی و مشتقات آن ها، توجه بسیار زیادی به افزودن آن ها به سامانه های غذایی و بیولوژیکی شده است. گزارشات زیادی در تایید قدرت ضد میکروبی و اثر آنتی اکسیدانی بالای بره موم ارائه شده است.
فعالیت آنتی اکسیدانی
تعدادی از عوامل نظیر فلزات، مواد شیمیایی آلی و اشعه ی فرا بنفش می توانند منجر به بروز تنش اکسیداتیو گردند. یک آنتی اکسیدان، مولکولی است که قادر به کند نمودن یا جلوگیری از اکسیداسیون سایر مولکول ها باشد. تنش اکسیداتیو می تواند کارکردهای ایمنی را مختل نموده و سبب ایجاد بیماری هایی نظیر سرطان، بیماری های خود ایمنی، پیری، آب مروارید، روماتیسم، آرتروز، بیماری های قلبی عروقی و اعصاب گردد . ترکیبات طبیعی عمده ای نظیر فلاونوئیدها می توانند در برابر آسیب ها و بیماری های مزمن ناشی از تنش اکسیداتیو محافظت نمایند. عصاره های بره موم، خاصیت آنتی اکسیدانی قوی دارد. خاصیت آنتی اکسیدانی بره موم نیز احتمالاً به سبب بازدارندگی شیمیایی ترکیبات موجود در آن و نیز ناشی از غنی بودن پلی فنل هایی نظیر اسیدهای فنلی و فلاونوئیدها است. فلاونوئیدهای حاضر در ساختار بره موم، آنتی اکسیدان های قدرتمندی هستند که قادر به روبش یا خنثی سازی رادیکال های آزاد و نیز محافظت غشای سلول در برابر اکسیداسیون لیپیدها می باشند. عصاره ی آبی بره موم، فعالیت آنتی اکسیدانی بیشتری نسبت به عصاره ی اتانولی آن نشان داده است که ممکن است بخاطر میزان پلی فنل های بیشتر آن باشد. بنابراین می تواند نقش بسزایی در پیشگیری از بیماریهای مرتبط با رادیکال های آزاد داشته باشد.
فعالیت ضد سرطانی
امروزه سرطان یکی از دلایل مرگ و میر در جهان به شمار می رود. در حقیقت تخمین زده می شود که بیش از 70 درصد داروهای ضد سرطان، ترکیبات طبیعی یا مشتقات آن ها باشند. با توجه به مقادیر بالای فلاونوئیدها، ترپنوئیدها و ترکیبات فنولی، موجود در بره موم اثر ضد تکثیر و کشندگی بره موم بر سلول های سرطانی است. تجزیه شیمیایی بره موم ، چندین ترکیب فنلی ضد سرطان نظیر گالانژین را نشان داده است. گالانژین سبب مرگ سلولهای سرطانی در سرطان پوست گردیده و از رشد تومور و نیز متاستاز جلوگیری به عمل آورد. عصاره ی اتانولی بره موم، اثر سمی قدرتمندی بر علیه سلول های سرطانی کبد، روده ی بزرگ، پستان و پروستات داشته است. همچنین نمونه ای از عصاره اتانولی بره موم ، از تکثیر سلول های سرطانی بدخیم پوست و دستگاه گوارش جلوگیری کرده است. همچنین نشان داده شده است که بره موم، اثرات شیمی درمانی و داروهای شیمیایی را تقویت نموده و عوارض جانبی آن ها را کاهش می دهد.
گردآورنده:سيده حديث صدري
منابع:
قنبری و همکاران: کاربردهای دارویی و پزشکی بره موم زنبورعسل، دوفصلنامه علمی ترویجی علوم و فنون زنبورعسل، جلد10 ،شماره 18 ،سال 1398
شما می توانید این خبر را در قالب یک فایل PDF چاپ یا ذخیره کنید. |