بررسی خواص روغن هسته انگور و اثرات آن بر سلامتی انسان
اسیدهاي چرب چند غیر اشباعی مثل اسید لینولئیک (امگا 6) و اسید لینولنیک (امگا 3) به دلیل کمبود آنزیم هاي سنتز کننده، براي متابویسم بدن ضروري می باشد. گزارشات حاکی از این است که روغن هسته انگور در اسید لینولئیک غنی بوده.
اسیدهاي چرب چند غیر اشباعی مثل اسید لینولئیک (امگا 6) و اسید لینولنیک (امگا 3) به دلیل کمبود آنزیم هاي سنتز کننده، براي متابویسم بدن ضروري می باشد. گزارشات حاکی از این است که روغن هسته انگور در اسید لینولئیک غنی بوده. و بر همین اساس این روغن به عنوان منبعی مناسب جهت روغن گیاهی خوراکی مورد استفاده قرار می گیرد. این روغن به رنگ سبز تیره که به حضور کلروفیل در روغن بر می گردد، می باشد. به منظور حفظ بیشتر خواص روغن هسته انگور بهتر است آن را در شیشه هاي تیره (سبز تیره) نگهداري کنند. این کار به منظور حفظ مواد مغذي در روغن می باشد و از ساخت اسید هاي چرب ترانسو رادیکال جلوگیري می کند. به طور کلی این روغن در برابر تابش ماوراء بنفش نا پایدار اما در مقابل حرارت، اسید و قلیا خصوصاً در غیاب اکسیژن نسبتاً پایدار می باشد.
اثرات روغن هسته انگور بر سلامتی انسان و پژوهش هاي انجام شده در این زمینه نشان می دهد که اسید هاي چرب چند غیراشباعی مانند اسید لینولئیک و اسید لینولنیک به دلیل عدم سنتز در بدن براي سلامتی انسان ضروري می باشد. روغن هسته انگور در اسید لینولئیک غنی و در اسید لینولنیک فقیر می باشد. مطالعات انجام شده نشان می دهد که اسید لینولئیک به میزان کافی در رژیم غذایی وجود ندارد. این روغن به دلیل غنی بودن در این اسید موجب کاهش اجتماع پلاکها در عروق شده و نیز اثرات زیان آور چاقی و دیابت را تعدیل می کند. هم چنین پایین بودن میزان اسید لینولنیک در روغن خوراکی به دلیل ایجاد بو و طعم در روغن و نیز داشتن سه جفت پیوند غیر اشباع در زنجیره هیدرو کربنی که باعث کاهش پایداري و مدت نگهداري روغن هاي غنی از اسید لینولنیک می شود، مطلوب می باشد.
نکته قابل توجه در این روغن این است که این روغن عاري از کلسترول بوده، در حالیکه خاصیت افزایش HDL (کلسترول مفید) را داشته و میزان کلسترول و تري گلیسرید (نمک هاي آلی حاصل از ترکیب گلسیرین و اسید هاي چرب) را کاهش می دهد. به همین علت راهی مناسب جهت پایین آوردن چربی هاي اشباع شده می باشد، در نتیجه با کاهش اسید هاي چرب اشباع، موجب کاهش حمله هاي قلبی و مشکلات گردش خون در بدن می شود. این روغن یکی از غنی ترین منابع مغذي ویتامینی خصوصاً در میان روغن هاي خوراکی می باشد. میزان ویتامین E روغن هسته انگور 100 میلی گرم بوده و سایر روغن هاي غنی از ویتامین E به این صورت می باشد که روغن جوانه گندم 222 میلی گرم روغن آفتابگردان 54 میلی گرم روغن فندوق 47 میلی گرم و روغن سبوس بزنج 32 میلی گرم می باشد. هم چنین روغن آفتابگردان و سبوس برنج نسبت به حرارت داراي مقاومت بالایی است.
این روغن سرشار از ویتامین E بوده است نقش مؤثري در جلوگیري از امراض قلبی دارد و مانع از لخته شدن خون در رگ ها و تصلب شریان می شود. و سبب نگهداري رطوبت پوست شده ، به عنوان ملین عمل کرده و یک آنتی اکسیدان قوي می باشد در نتیجه طی تحقیقات متعدد به عمل آمده مشخص که روغن هسته انگور براي سلامتی انسان بسیار مفید می باشد.
گردآورنده:علي ازره
منابع:
احمدزاده قویدل, راحله و فاروق درانی، ۱۳۹۲، بررسی خواص روغن هسته انگور و اثرات آن بر سلامتی انسان، دومین همایش ملی علوم و صنایع غذایی، قوچان، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قوچان.
Stability of Sesame Oil as Affected byProcessing and Storage. JAOCS 74(2):143-148, 1997.
Freeman and Company, 17-Stryer, L., Fatty Acid Metabolism. In: Biochemistry. 3rd. Edition. W.H. New
York, 471, 1988.
Endogenous Antioxidants and 16-Shahidi, F., Amarowicz, R., Abou-Gharbia, H.A., Shehata, A.Y., Stability of Sesame Oil as Affected byProcessing and Storage. JAOCS 74(2):143-148, 1997.
Biochemical Characters in Sunflower Seeds (in Russian). Sci. Tech Bull. VNIIMK, Krasnodar. 93:21-24, 1986.
شما می توانید این خبر را در قالب یک فایل PDF چاپ یا ذخیره کنید. |