کوئرستین و آلزایمر
دانشمندان ثابت کرده اند که بیماری آلزایمر با استرس اکسیداتیو ارتباط دارد. سلول هر موجود زنده نسبت به عوامل مختلفی که استرسور نامیده میشود، عکسالعمل و پاسخ مشخصی میدهد. معمولا سموم مختلفی در بدن هر ارگانیسم شکل میگیرد و به تبع آن، سیستم ایمنی بدن باید با این سموم که اغلب به واسطه آثار تخریبی رادیکالهای آزاد اکسیژن تشکیل میشود مقابله کند.
امروزه، مصرف پلی فنلها با پیشگیری و درمان بسیاری از بیماریهای سیستم عصبی مرتبط شده اند از جمله بیماری آلزایمر، هانتینگتون، پارکینسون، و اسکلروز جانبی آمیوتروفیک و .... بر اساس نتایج به دست آمده، هر چه مصرف آنتی اکسیدانها بیشتر باشد، پیشرفت آلزایمر از لحاظ آماری به طور چشمگیری آهستهتر میشود. به همین سبب چند سالی است پزشکان معالج، یک رژیم غذایی سالم و مفید را به بیماران آلزایمر پیشنهاد میدهند.
دانشمندان ثابت کرده اند که بیماری آلزایمر با استرس اکسیداتیو ارتباط دارد. سلول هر موجود زنده نسبت به عوامل مختلفی که استرسور نامیده میشود، عکسالعمل و پاسخ مشخصی میدهد. معمولا سموم مختلفی در بدن هر ارگانیسم شکل میگیرد و به تبع آن، سیستم ایمنی بدن باید با این سموم که اغلب به واسطه آثار تخریبی رادیکالهای آزاد اکسیژن تشکیل میشود مقابله کند. زمانی که میزان سمزدایی سیستم ایمنی در برابر استرسورها کافی نباشد، بدن اصطلاحا در وضعیت استرس اکسیداتیو قرار میگیرد.
کوئرستین (Quercetin) ، پنتا هیدروکسی فلاون، فلاونوئیدی است که به طور گسترده در غذاهای با منشاء گیاهی نظیر کلم بروکلی، کاهو، اسفناج، پیاز، سیب و چای وجود دارد. کورستین به عنوان مهارکننده گونههای اکسیدکننده از قبیل آنیون سوپراکسید، رادیکالهای هیدروکسیل و رادیکالهای پروکسیل عمل میکند و به عنوان نتیجهای از این فعالیتهای بیولوژیکی، به طور گسترده به عنوان ضد باکتری، ضد سرطان، ضد تومور، ضد ویروس و در بهبودی و یا پیشگیری از بیماریهای عصبی از جمله آلزایمر توسعه داده شده است.
همانطور که قبلا ذکر شد تجمع پروتئین Tau و پلاکهای آمیلوئیدی میتوانند به عنوان استرسور، پروسه ایجاد بیماری آلزایمر را ایجاد کرده یا دست کم در پیشرفت این بیماری دخیل باشد.
تحقیقات نشان میدهند که که کوئرستین، بتا آمیلوئیدوز خارج سلولی و Tau را در هیپوکامپ و آمیگدال کاهش می دهد. کورستین موجب بهبود عملکرد در یادگیری و حافظه می گردد. Quercetin دارای خواص آنتی اکسیدانی است و عملکرد و میزان آنزیمهای آنتی اکسیدان مانند گلوتاتیون (GSH) را افزایش می دهد. در سلولهای عصبی کورستین به طور قابل ملاحظه ای موجب کاهش سمیت سلولی ناشی از بتاآمیلوئید، اکسیداسیون پروتئین، پراکسیداسیون لیپید و آپوپتوز میگردد. همچنین Quercetin باعث کاهش اختلال شناختی در مراحل ابتدایی و متوسط بیماری آلزایمر میگردد. در یک مطالع حیوانی اثر حفاظتی کوئرستین و نانو کریستالها آن را در پیشگیری از رفتارهای شبه اضطرابی ناشی در مدل آلزایمر نشان داده شده است و درمان با نانوکریستال های کورستین مؤثرتر از کورستین است.
Quercetin ممکن است به عنوان یک رویکرد امیدوار کننده در درمان AD و سایر بیماری های نورودرژیک مرتبط با استرس اکسیداتیو در نظر گرفته شود.
Lina Clara Gayoso e IbiapinaMoreno et al., 2017. Effect of the oral administration of nanoencapsulated quercetin on a mouse model of Alzheimer’s disease. International Journal of Pharmaceutics. 517, 50-57.
Targeting ERK signaling pathway by polyphenols as novel therapeutic strategy for
neurodegeneration. 2018. Mohammad Hosein Farzaei, Devesh Tewari, Saeideh Momtaz, Sandro Argüelles, Seyed Mohammad Nabavi. Food and Chemical Toxicology. 120,183-195.
گردآورنده:دکتر سعیده ممتاز
شما می توانید این خبر را در قالب یک فایل PDF چاپ یا ذخیره کنید. |